Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

η αφή της ηθικής

ζωγραφικός πίνακας- βαλές μπαστούνι
(απλότητα είναι να βλέπεις μέσα σε όλα το ένα !ο απλός άνθρωπος είναι αυτός που πιστεύει ότι ο έλλογος άνθρωπος είναι ο αναβάτης του άλογου εαυτού του και το υποζύγιον του υπέρλογου εαυτού-πνευματος του. ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να θελήσει να καταστεί πνευματικά ελεύθερος !ο ελεύθερος άνθρωπος ούτε αγοράζει ούτε πουλάει ,μόνον εξαγοράζει στη ζωή αυτό πού όλοι οι άλλοι έχουν προ πολλού πουλήσει ,τον εαυτό τους!)
η εποχή-περίοδος που περνάει-διέρχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι απο πλευράς αλήθειας και ηθικών αξιών,μια περίοδος παρα πολύ σκοτεινή και επικίνδυνη καθώς το πνευματικό κακό διαμέσου των ταγών ανθρώπων του πνεύματος-της διανόησης και της θρησκείας κυρίως έχει καταφέρει να παραπλανήσει και συσκοτίσει και παραποιήσει-διαστρέψει καθε αλήθεια που έχει αποκαλυφθεί απο τον θεό στην ανθρωπότητα.
ακριβώς αυτό συμβαίνει και με την ιδέα-κατάσταση της αληθινής ηθικής η οποία είναι-αποτελεί  το αποτέλεσμα της αγάπης η οποία είναι η μήτηρ των αρετών.
η ηθική δεν είναι μια αρετή προερχόμενη εκ της αγάπης όπως ας πούμε η καλωσύνη,η ελεημοσύνη κλπ αλλά είναι το βιωματικό εν αγάπη θεού απόσταγμα που δημιουργείται και απορρέει στον ηθικό άνθρωπο όταν αυτός αγαπά τον θεό-τον εαυτό του-τον κάθε συνάνθρωπο του και ταυτόχρονα εκφράζεται-εκδηλώνει ένα σύνολο αρετών προερχομένων απο την αγάπη, κυρίως όπως η εγκράτεια-η συγχωρητικότητα-η δοτικότητα-η ισότητα-η δωρεάν παροχή-η περικάλυψη-η ελεημοσύνη-η αδελφοσύνη-η αλληλεγγύη κλπ.
το σύνολο των εκφραζομένων εν αγάπη αρετών της αγάπης,είναι-δημιουργεί θαλέγαμε την ηθική εν αγάπη βιωματική κατάσταση του εκφραζόμενου ανθρώπου τιουτοτρόπως.
η αγάπη οδηγεί στην ηθική εν αγάπη βιωματική κατάσταση του ανθρώπου που αγαπά και συνεπώς συνιστά-πραγματοποιεί την ηθική τελειότητα του όντος που επέλεξε την οδό της αγάπης. 
μόνον ο άνθρωπος της έμπρακτης βιωματικής αγάπης (συγχωρητικότητος-αδελφοσύνης-αλληλεγγύης κλπ) μπορεί να καταστή ηθικός και να εκφράζεται ηθικά-να εκφράζει δηλαδή το ηθικό ανάστημα της συγχωρητικής-αδελφοποιού και ειρηνοποιού αγάπης.
η ηθική δεν προέρχεται ούτε σχετίζεται με τα διάφορα ήθη και έθιμα-μάλιστα αυτά τις περισσότερες φορές εναντιούνται στην ηθική αλήθεια-την ηθική που πηγάζει απο την αλήθεια της αγάπης του θεού(και ενυπάρχει αυτούσια μεσα σε καθε άνθρωπο ως δυνατότητα και δύναμις θετική θεού-ανθρώπου)
η ηθική δεν είναι ηθικά παραγγέλματα-κανονιολόγια-κανόνες συμπεριφοράς-τύποι ευγένειας-αριστοκρατικα πρωτόκολλα και ότιδήποτε άλλο εκφεύγει της αυθόρμητης και ενσυνείδητης και άδολης αγάπης θεού. 
η ηθική δεν είναι ηθικοί κανόνες που απαιτούν γραπτούς η προφορικούς ή παραδοσιακούς ή σύγχρονους τύπους και μίαν ορισμένη τάξη και νομολογία και δεοντολογία-μαλιστα όλα αυτά δεν είναι στα πλαίσια της αληθινής αγάπης-ηθικής, μόνο την ηθική-αγάπη δεν υπηρετούν αλλά εξυπηρετούν  τον τύποις και λόγοις ηθικολογούντα και ηθικοπρακτούντα για το θεαθήναι τοις ανθρώποις και για την δική του αυτοπροβολή-σκοπιμότητα.
τέλος, κατανοεί κανείς την ηθική διάσταση-κατάσταση του, όταν αυτοελεγχόμενος στα πλαίσια της αυτογνωσίας-αυτοτελειώσεως του, διαπιστώνει ότι ο λόγος του είναι ευθυγραμμισμένος με την αγάπη,ο τρόπος του είναι αδελφοποιητικός και ο νόμος του είναι σταθερά η αλληλεγγυος αγάπη προς όλους-αδιακρίτως.
.........όχι δεν αρκεί το παριζάκι μου να είναι φάντης.. μπαστούνι!
ψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψψ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αρμέγουν

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ειμί

Η φωτογραφία μου
ακαMαντίς, Ατθίς, Αθηναϊς, Ελλάς, Greece
Ενας απλός άνθρωπος- που πιστεύει, αγαπά, αναζητά τον θεό, δηλαδή την αλήθεια- τον εαυτό- τον συνάνθρωπο και την φύση- δημιουργία και που προσπαθεί με σοφία να τους συνδέσει- εναρμονίσει μέσα και έξω του με τρόπο φυσικό, λογικό, ηθικό και πνευματικό.